Precis som grafiken i dator- och tv-spel har även musiken utvecklats utifrån de tekniska förutsättningarna. Datorer och spelkonsoler på 1980-talet hade ganska primitiva ljudkretsar som gav ett karaktäristiskt “blipbloppande” ljud. Denna typ av musik kan höras i spel från spelkonsoler som Nintendos 8-bitarskonsol NES.
Commodore 64 och SID-chippet
Även spelmusik från hemdatorn Commodore 64, som också bygger på 8-bitarsteknik, räknas till blippbloppgenren, eller chippmusik som den också kallas i retrosammanhang. Vissa kompositörer skapar idag ny musik som låter som den gamla spelmusiken från 80-talet.
Just Commodore 64 hade dock ett ovanligt avancerat ljudchipp för sin tid. Till skillnad från ljudkretsen i NES hade C64:ans så kallade SID-chipp (Sound Interface Device) programmerbara filter för alla tre ljudkanaler. Det var dock ganska ovanligt att spelmusikkompositörerna drog nytta av ljudfiltren under de första åren. Under den sista halvan av C64:an storhetstid blev det dock vanligare med filter, vilket gav ett väldigt unikt sound på låtarna.
16 bitar
Efter 8-bitarseran kom datorerna och spelkonsolerna med 16-bitarsteknik och bättre ljudkretsar. I kombination med mer RAM-minne var det nu möjligt att använda samplingar från riktiga instrument för att skapa spelmusik. Hemdatorn Amiga 500 hade till exempel ett ljudchipp som möjliggjorde fyra ljudkanaler och det var vanligt att spelmusik gjordes i så kallade trackerprogram, som Protracker och liknande.
Vad gäller PC-spelen så började MIDI-musik bli populärt under 90-talet. MIDI är ett format där i princip bara noterna sparas och inte själva instrumentljuden, som istället fanns inbyggda i ljudkortet. Det här gjorde att musik i MIDI-format inte tog särskilt stor plats på disketterna som spelen levererades på. Nackdelen med detta var att en MIDI-låt kunde låta lite olika beroende på vilket ljudkort man hade. Vissa ljudkort hade syntetiska MIDI-instrument medan andra hade riktiga samplingar så ett piano verkligen lät som ett riktigt piano.
Spelmusikkonserter
Det har även blivit populärt att anordna konserter med spelmusik från denna era. Bland annat anordnar Sveriges Radios symfoniorkester spelkonserten SCORE i Berwaldhallen där de spelar musik från klassiska dator- och tv-spel. Det här har lockat en helt ny målgrupp till att besöka konserter. Så om du aldrig har besökt en konsert men älskar att spela kanske det är dags att ta en paus från ägg och påskpyssel i vår för att besöka någon av alla de spelmusikkonserter som har dykt upp i Sverige de senaste åren. I Malmö arrangerades i år den elfte upplagan av den årliga spelmusikkonserten Joystick av Malmö symfoniorkester.
Spelmusik på CD-ROM
I takt med att CD-ROM-läsare blev vanligare till datorer kunde spelen utnyttja det enorma utrymmet till att lagra musiken i samma format som vanliga CD-skivor använder sig av (CDDA). Några spel som utnyttjade detta var bland annat Quake 1 och 2. Det gjorde att musiken inte var begränsad till datorns ljudchipp utan kunde vara “riktig” musik.
Idag är de tekniska begränsningarna inget problem längre och dagens spelmusik låter därför ofta som filmmusik. Faktum är att flera kända filmkompositörer även gör musik till datorspel idag. Till exempel har den kända filmkompositören Hans Zimmer gjort musik till spel som Call of Duty: Modern Warfare 2 och Crysis 2.